Weboldal költöztetés másik szerverre

Gyakran merül fel igényként, hogy a jelenlegi szerver nem szolgál ki minden igényt - ilyenkor marad a költöztetés...

Weboldal költöztetés másik szerverre

  • 2015-08-10
  • 4412 megtekintés
  • Szerző: Basa Bence

Gyakran merül fel igényként, hogy a jelenlegi szerver nem szolgál ki minden igényt - ilyenkor marad a költöztetés...

Egy bonyolultabb weboldalt azonban nem elég csak átmásolni egy új helyre, mivel a fájlokon kívül sok más összetevőből állhat egy portál. Az adatbázis tartalma és hozzáférési kódjai mellett a levelezési beálíltások, időzített scriptek nehezíthetik az áttelepítést.

Esetünkben egy webshopot kellett egy új szerverre költöztetni az előző szolgáltató megbízhatatlansága miatt. (A bejegyzésben nem említek neveket)
Az optimális végeredményt a látogató észre sem veszi, mivel a domaint beütve pontosan ugyanaz a weboldal kerül elé, mint előtte, a fő különbség a weboldalt tároló szervert érinti.

A domain név egy emberek által is érthető és megjegyezhető név, amiben több rekord található. Ezek közül az egyik a szerver IP címét azonosítja - pl. 89.112.12.123. Egy szerveren, azonos IP címmel viszont rengeteg weboldal lehet egymás mellett, így a szervernek tudnia kell, hogy a lekéréskor a valami-webshop.com tartományt kell betöltenie.

Költözéskor tehát a teendőnk annyi, hogy a domain adott rekordját (ami eredetileg 89.112.12.123 volt) átírjuk az új szerver IP címére, így a következő lekérés már nem a régi szerverhez fog befutni. Fontos megjegyezni, hogy a domain rekordokat több szerveren tárolják világszerte, így akár 1 napba is beletelhet mire mindenki az új weboldalt látja. Sok böngésző gyorsítótárazza a rekordokat a gyorsabb betöltés érdekében, így adott esetben kézzel kell frissíteni a beállítások között.

A domainbeállítások átírása azonban az utolsó lépés - ha előre vennénk, az új látogatók egy üres weboldalt látnának, mert még semmit nem telepítettünk fel. Első lépésként fel kell mérni, hogy az új szerveren mire van szükség - az említett webshopnál ez nem volt annyira nehéz, mivel az előző szerver paramétereit ismertük, a fontos csak az volt, hogy profibb hátterű szolgáltatót válasszunk. Ezt követően fel kellett tölteni a programfájlokat, design elemeket, adatbázist, és át kellett állítani a szoftverben a konfigurációkat: máshogy kellett a levelező- és adatbázisszerverhez kapcsolódni.

Élesítés előtt fontos, hogy le tudjuk tesztelni a beállításokat: egy ideiglenes URL-en keresztül elértük a weboldalt, és egyből hibaüzenet fogadott. Az adatbázis elérésénél volt egy elgépelés, ezt javítottuk - majd egy másik hibaüzenetet kaptunk, egy olyan helyről, ami a rendszer magját képezi, és 100%-ig biztosak voltunk benne, hogy hibátlan az a kódrészlet.

A gond az volt, hogy az új szerver másik PHP verziót futtatott, mint a régi - és mint amire a szoftver optimalizálva volt. Szerencsére a központi felületen lehetőségünk volt átállítani, így pár perc múlva ez az akadály is elhárult: betöltött a weboldal.

Mivel már régebbi webshopról volt szó, meg kell említeni a több mint 2000 termékhez feltöltött 6000 képet is. Magától értetődő lenne valami klienssel (pl Total Commander) ezeket letölteni, majd feltölteni, azonban ez időigényes folyamat, amit végig felügyelni kell. Ehelyett készítettünk két scriptet: az egyik a régi szerveren található feltöltött képeket listázta ki (soronként egyet, ömlesztve), a másik pedig az új szerveren futtatva lekérte ezt a listát, majd végiglépegetett rajta és minden képet letöltött ugyanabba az almappába.

Egyszerre 500 képet töltöttünk le, ez kb 20 másodperc volt. Egy időzítő segítségével félpercenként lefuttattuk a scriptet (hogy ne terheljük túl egyik szervert se), így a 6000 kép automatikusan, a beavatkozásunk nélkül 6 perc alatt átkerült az új helyére - hiba nélkül.

Fontos még megemlíteni, hogy az ilyen átállásoknak általában 1 nap alatt meg kell történnie, mivel aktív weboldal lévén folymatosan érkezhetnek rendelések - és ha valaki a régire adja le, de az új a tegnapi adatbázist tartalmazza és holnap áll át a domain -- a rendelés elveszett. Ennek elkerülésére a legegyszerűbb megoldás az automatikus e-mail érteítés, aminek köszönhetően nem fog adat elveszni. (Ilyenkor már termékeket, bejegyzéseket sem célszerű feltölteni)