Most érzékenység, vagy hatásfok?

Ezeket a meghatározásokat sokan keverik; igyekszünk eloszlatni a kételyeket!

Most érzékenység, vagy hatásfok?

Ezeket a meghatározásokat gyakran keverik, sõt sokszor helytelenül felcserélik. Komplett Auto-Audio rendszer tervezésénél pedig fontos, hogy tisztában legyünk az értelmezésekkel, és eligazodjunk a gyakran különbözõ gyártók által megadott specifikációk között. Lássuk tehát:

Érzékenység:

Ez egy hangnyomás érték, amit egy meghatározott betáplált teljesítmény kelt a hangszórótól meghatározott távolságban, tengelyirányban mérve. Leggyakrabban decibelben (SPL) adják meg, 1 méter távolságban, 1 W elektromos teljesítménnyel hajtva. Az 1 W is általában adott feszültségérték, a hangszóró névleges tekercs impedanciájára vonatkoztatva.

Hatásfok:

Ez a hangszóróból kijövõ teljes akusztikus teljesítmény és a betáplált elektromos teljesítmény hányadosa. Mivel hányados jellegû, mértékegysége kizárólag százalék lehet. A teljes akusztikus teljesítmény alatt a hangszóró keltette összes energiát értjük, nem csak a szembõl, tengelyirányban mértet. Ebbõl következik hogy például két azonos érzékenységû hangszóró közül az egyik lényegesen hangosabban szólhat a jobb hatásfoka következtében, ami több tényezõ miatt is lehet például szélesebb eloszlású iránykarakterisztikája miatt is. A nagyobb hatásfokú hangszóró jobb hatásfokkal alakítja  át az erõsítõbõl kivett elektromos teljesítményt a levegõ megmozgatásából származó akusztikus teljesítménnyé.

Nagy áram nagy teljesítmény?

Mi a fene ez, és miért van rá szükségem nekem?

Komoly erõsítõk, mint például a Soundstream Reference és Reference Class A sorozat tartalmaz egy különleges, ámbátor egyszerû kapcsolót a hátlapján, a NÁ/NT kapcsolót: ezzel lehet változtatni a tápvezetéken a feszültségértéket a készüléken belül. Ezzel valósítható meg, hogy mind normál, mind alacsony impedanciák ( akár ez 1 ohm alatti értéket is jelenthet , az erõsítõ típusától függõen, lásd a használati utasítást) esetén a lehetõ legnagyobb teljesítményt lehessen kihúzni az erõlködõbõl. De nemcsak a maximális kakaó értéke növekszik meg a helyes állásba kattintott kapcsoló esetén, de mind a hangminõség, mind a hatásfok alaposan feljavul, és csökken a mûködési hõmérséklet. Természetesen az eladók is profitálnak ebbõl a lehetõségbõl: kevesebb fajta erõsítõt kell raktáron tartaniuk, hisz egy készülék többféle felhasználáshoz is ajánlható. Nem nagyszerû?

Természetesen a két mód más okokból is felcserélhetõ. Ha például az erõsítõd rendszeresen kilövi a hálózati biztosítékot, vagy lyuka éget a kárpitba, úgy izzik, csak egy kattintás, máris megoldhatók problémád. (Azért a rövidzárat is eltávolíthatod a kimenetekrõl! Sõt lehet hogy érdemes azzal kezdeni!) Természetesen csak kikapcsolt állapotban szórakozz a váltással! Az új Soundstream Reference erõsítõkben nincs is hangszóróbiztosíték, olyan masszív Darlington-kimenõtranyókat használnak, hogy akár ácskapoccsal is áthidalhatod az erõsítõ kimenetet, a készüléknek meg sem, kottyan, csak a biztosítékokat pazarolod. De ha bármi kétséged is van, kattints nyugodtan HC (nagyáramú) állásba a kapcsolót, nem fogsz csalódni!