Hogy készül egy weboldal design?

Így készül egy weboldal - lépésről lépésre. Természetesen ez csak általános bemutatás, de a fejlesztés fázisait jól körülírja.

Hogy készül egy weboldal design?

  • 2015-04-17
  • 3364 megtekintés
  • Szerző: Basa Bence

Egy új weboldal tervezésekor kiemelt szerepet kell fordítani a megjelenésre. Nem elég, ha maga a szoftver mindent tud, amire szükség van, megfelelően kell tudnia prezentálnia is magát - hogy a látogatóknak élmény legyen böngészni.

  1. Első lépésben ki kell választan az arculat színvilágát, felépítését (pl letisztult/minimalista, kék-fehér), ezután célszerű egy logótervet készíteni, ami már személyiséget ad a leendő weboldalnak.
  2. Ezt követően elkezdjük Photoshopban kidolgozni a weboldal layoutot: fejléc (menü, egyéb gombok), tartalom (oldalsáv, stb), lábléc. Minden lépést le kell egyeztetni, hogy pontosan a Megrendelő igényei szerint haladjunk. Ezt követi a belső elemek (interior) tervezése (termék listázó/megtekintő aloldal, megrendelés, stb)
  3. Ha elkészült a layout terv, kattinthatóvá kell tenni: ez a folyamat a sitebuild. Ezen folyamat eredménye egy dummy html fájl, ami már böngészőben fut, és pontosan úgy néz ki, mint egy rendes weboldal - csak éppen nem csinál semmit.
  4. Amennyiben reszponzivitásra is van igény a kész sitebuildet alakítjuk át* úgy, hogy az összes kijelzőméreten optimálisan jelenjen meg a tartalom: ne kelljen nagyítani, oldalra lapozni. Egy sorba rendezzük, olvasható betűmérettel a tartalmat.

* Ha már az elején felmerült az igény, layout tervezéskor a mobilnézet felől közelítjük meg a teljes szélességet: ez a metódus (mobile first) segít, hogy a tartalomra fókuszáljunk.

Következő bejegyzésünkben azzal foglalkozunk, mi van akkor, ha már egy elkészült weboldalt használunk fel - előnyök, hátrányok...